Bella primavera

Säätiedottaja sanoi yhtenä aamuna  jo viime viikolla, että taitaa olla talven viimeinen päivä. Katselin pakkasten keskellä mahtavia lumikinoksia ja mietin, että missähän kuussa ne lumet sitten sulavat. Tämä talvi on  ollut kaunis. Bellissimo inverno! 

Mutta nythän ne lumet yht’äkkiä jo haihtuvat ilmaan tai loruttelevat rinnettä pitkin alas. Ja on aika vaihtaa keväiseen moodiin. Päästiin kesäaikaan, lämpenevän mullan tuoksuun, pajunkissoihin.   Ja päästiin palmusunnuntaihin. Tästä alkaa piinaviikko tai hiljainen viikko. Joidenkin mielestä nyt alkaa jo pääsiäisviikko ja toisille pääsiäisviikko  alkaa pääsiäisestä. 

Luulin pitkään, että kiirastorstain nimitys tulee siitä, että torstai ennen pitkäperjantaita on niin kiireinen. Pitää saada pashat valmiiksi, kananmunat värjättyä ja mitä kaikkea sitä nyt puuhataankaan ennen perjantaiksi hiljentymistä ja pääsiäispäivien iloja. Mutta Kustaa Vilkunan mukaan kyse onkin kiiran eli pahanhengen häätämisestä pihapiiristä. Olisi se ehkä pitänyt voida päätellä, vaikkapa sanasta kiirastuli. 

Virvon varvon tuoreeks terveeks tulevaks vuodeks. Vitsa sulle, palkka mulle. 

Muna tai markka. 

Näin meillä päin määriteltiin tarkemmin tuo palkka:) Keväistä viikkoa!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>